Coğrafi Bilgiler

Kıbrıs, Akdeniz’in en büyük adaları arasındadır. Sıralamada Sicilya ve Sardunya’dan sonra üçüncü büyük ada olarak yer alır. Kıbrıs, 34º33’ ve 35º42’ Kuzey enlemleri ve 32º16’ ve 34º36’ Doğu boylamları arasındadır.

Kuzey Kıbrıs’ın kuzeyinde 70 km mesafe ile Türkiye, doğusunda 102 km mesafe ile Suriye, 165 km ile Lübnan; güney doğusunda 233 km ile İsrail, güneyinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve 347 km ile Mısır; kuzey batısında ise 835 km ile Yunanistan yer almaktadır.

KKTC’nin toplam yüzölçümü 3242 km²’dir. 2011 yılı Nüfus ve Konut sayımlarına göre nüfus 286,257 kişidir.
Başkent Lefkoşa’dır. Diğer ilçeleri Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, Yeni İskele ve Lefke’dir.
Kuzey Kıbrıs’ın iklimi tipik bir Akdeniz iklimidir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve az yağışlıdır. Yıllık ortalama en yüksek sıcaklık 25,6 ºC’dir. En düşük ortalama sıcaklık ise 13,9 ºC’dir.

Kuzey Kıbrıs’ın doğal zenginliğinin oluşmasında en büyük etken şüphesiz Akdeniz iklimidir. Bitki örtüsü bakımından Akdeniz ikliminin tesirinde gelişmiş zengin bir Akdeniz florası görülür. En yaygın ağaç türleri çam, servi, meşe, ardıç ve sonradan Ada’da yetiştirilen okaliptüstür. Portakal, turunç, limon, mandalina, greyfurt gibi narenciye ürünleri yanında, çeşitli sebzeler ile meyveler, zeytin ve harnup ağaçları yetişir.

Çamgiller, turunçgiller, zeytingillerin yanı sıra makilik ve bozkırlarla değişik çiçek türleri Kuzey Kıbrıs’ın genel bitki örtüsünü oluşturur. Ülkede yetişen 1300 bitki arasından 21 tanesi endemiktir. Farklı türdeki orkideler de Kuzey Kıbrıs’ın nadide bitkileri arasındadır.

Bitki örtüsü hayvancılık için idealdir. Küçükbaş, büyükbaş ve kümes hayvancılığı yaygın olarak bütün bölgelerde yapılmaktadır.

Kuzey Kıbrıs’ta, burada yaşayan ya da kıtalar arası göç eden farklı türde hayvanlara da rastlamak mümkündür. Ada coğrafik konumu nedeniyle bazı kuş türlerinin Afrika ve Doğu Avrupa arasındaki konaklama ve yumurtlama merkezidir.

Kuzey Kıbrıs’ın önemli sahilleri, yılın belirli aylarında, Akdeniz’de nesli tükenmekte olan caretta caretta ve chelonia mydas kaplumbağalarına (yeşil kaplumbağa) ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Karpaz Milli Parkı’nda özgürce yaşayan yabani eşekler bulunmaktadır.

Kaynak: KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı – Kıbrıs Coğrafyası – Ağustos 2017